Domů » Blog » Fotografování » Tilt - Shift fotografie - první pokusy

Tilt - Shift fotografie - první pokusy


Amatérské fotografii se věnuji již nějakou dobu a při samotné tvorbě snímků, samozřejmě využívám (mimo jiné) také tzv. hloubku ostrosti. Jedna se vlastně o kontrolované (cílené) oddělení fotografovaného objektu od pozadí a pokud je to záměrem, tak zároveň také třeba od popředí.

Klasické objektivy ovšem nedisponují možností nastavení náklonu roviny ostrosti a posunu obrazového pole. Existují sice velkoformátové měchové fotoaparáty, které tyto záležitosti zvládají, ty jsou pro obyčejného smrtelníka, bohužel mnohdy finančně nedosažitelné. Levnější variantou jsou potom tzv. Tilt-Shift objektivy, které myslím poslouží stejně dobře. Tady už se ovšem jedná spíše o technické vybavení používané k vážnější práci s fotografií.

Každopádně mě tento typ fotografického efektu zaujal a to hlavně co se miniaturizace týče, kdy tento efekt dodává, jinak standardní fotografii iluzi, která se blíží podobě krajin, měst apod. které vidíme např. na deskách stolů modelových železnic.

Popravdě řečeno, jsem se pro tuhle věcičku nadchnul a promluvil si sám se sebou :-), slovo dalo slovo a já si řekl, že si to odzkouším, i když zatím pouze s použitím softwaru Lightroom a Photoshop a ne objektivů k tomu určených.

Sklárny HarrachovChatová osada KružberkHarrachov - Villa Golden

První pokusy s Tilt-Shift efektem

Výsledky prvních pokusů nejsou sice valné a zatím jsem fotografie k úpravě použil pouze ze svého archivo-nepořádku a nefotil cílenou kompozici za účelem pozdějších úprav. Nicméně nápadů je mnoho a pokusím se je v nejbližší době realizovat.

Závěrem přikládám odkaz na ukázky fotografií se softwarově aplikovaným Tilt-Shift efektem.
Při najetí kurzoru do fotografie se tato zobrazí „před“ a „po“ úpravách. Po kliknutí, se zobrazí v plném rozlišení.

Tilt-Shift foto (odkaz)


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
92017113
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.